Csatorna Zsilip Hírek Galéria Kapcsolat

Kitűnő állapotban van a Balaton

2004. június 12.

Három aszályos év után a csapadékos időjárásnak köszönhetően kitűnő állapotban várja a vendégeket az idén a Balaton - mondta Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára szombaton Siófokon.

"A tó a természeti folyamatok keretében visszanyerte azt a vízszintet, amelyre az emberi használathoz szükség van" - mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyári idénykezdő sajtótájékoztatóján az államtitkár.

A Balaton vízszintje a siófoki mércén jelenleg 81 centiméter, a tó átlagos mélysége 3,36 méter.

"A siófoki zsilipen való leeresztés 110 centiméteres vízállásnál azért válhat ismét szükségessé, mert egyébként árvíz fenyegetné a déli partot" - mondta Őri István, hozzátéve: utoljára 2000-ben volt nyitva a zsilip, azóta a híresztelésekkel ellentétben nem eresztettek le vizet a tóból.

Tavaly az alacsony vízszint miatt az iszap és a hínár okozott gondot, az idén a jelentős csapadékkal a tó vízgyűjtőjének szennyezései juthatnak a Balatonba.

A Sió-csatorna siófoki szakaszán tíz csapadékbefolyó és egy természetes vízfolyás biztosítja a szükséges vízmennyiséget. "A jelenleg is tartó esős idő miatt a Sió-szakaszba jutó víz meghaladja a szükségletet, a többlet bukik át a kiliti zsilipen s nem a Balaton vize" - reagált az államtitkár arra a sajtóban megjelent bírálatra válaszolva, amely szerint ma is eresztik a tóból a vizet.

Hozzátette, hogy a közegészségügyi és vízügyi okok miatt időnként szükségessé váló átöblítéshez a tóból annyi vizet kell a csatornába ereszteni, hogy mindössze 0,1 milliméterrel csökken a vízszint. Erre tavaly egyetlen alkalommal került sor - mondta Őri István.

Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője úgy vélte: megindult a tó megújulása, az idei fürdőzési idényben a tavalyinál 30, további esőzések esetén 40-50 centiméterrel magasabb vízállás várható, s az előrejelzések szerint szeptemberre is csak 64 centiméterre apad a víz.

"A balatoni strandok zöme a vízminőség szempontjából kiváló, vagy megfelelő minősítésű volt az elmúlt két évben, az ellenőrző rendszer szerint idén is tiszta víz várja a fürdőzőket" - mondta Kling István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője.

"A Balaton vizének leeresztéséről a legtöbb téves bejelentés az északi partról érkezik, nem pedig a déliről, ahol valóban gondot okoz a vízszint csökkenése. Ültessék kocsiba s vigyék el a siófoki zsiliphez mindazokat, akik a tó megcsapolását kifogásolják, hogy a saját szemükkel győződhessenek meg a valódi helyzetről" - mondta Bóka István füredi polgármester, a Balatoni Szövetség elnöke.

Őri István, egyetértve Bóka István javaslatával, azt ígérte: minden hasonló bejelentést komolyan vesznek, és a vizsgálat megállapításait nyilvánosságra hozzák. (mti.hu)
<< előző következő >>
All rights reserved ©